Je hebt eindelijk een prachtige website laten maken bij jouw website bouwer, of je bent zelf aan de slag gegaan. Na bloed zweet & tranen en een aantal grijze haren rijker gaat jouw nieuwe website online. Maar helaas ben je nog niet goed vindbaar in Google.
Het is natuurlijk de bedoeling dat je nieuwe website je wat gaat opleveren, en je dus bezoekers gaat genereren. Je komt er al snel achter dat dit niet vanzelf gaat en men vertelt je dat je moet gaan werken aan je SEO!
Een introductie tot SEO en waar je anno 2022 op moet letten als je vindbaar wilt zijn in Google.
SEO Ook wel bekend als Search Engine Optimization, makkelijk uitgelegd: Google de best leesbare, relevante en complete content geven als mogelijk. Jouw gehele website moet Google liggen, je website moet snel zijn, niet te commercieel ingedeelt met gekke links en banners als vroeger.
En ook moet jouw content makkelijk leesbaar zijn en niet vol zitten met de zoekterm waar je op gevonden wilt worden, in ons geval op deze blog is dit “De redenen waarom je niet gevonden wordt op google.” Een vrij lange term voor deze blog, maar Google is een super slim meesterbrein welke de juiste content zal linken met de juiste zoektermen. Het werkt niet meer zoals vroeger waar je gewoon 100 keer hetzelfde zoekwoord kon laten terugkomen in je tekst. Het moet ook daadwerkelijk een normaal leesbaar en begrijpbaar stuk tekst zijn.
Voordat ik dieper inga op waarom je niet gevonden wordt en wat je dus moet verbeteren leg ik even de basis uit van gevonden worden op Google.
Gevonden worden op Google begint met enkele simpele stappen.
Het online zetten van jouw WordPress website met SEO plugin.
Mocht jouw website al online staan, waar ik vanuit ga als je op deze blog hebt geklikt, check dan ook nog even of deze op indexeren staat en zorg dat je Google Analytics gekoppeld hebt, je website eigendom hebt gemaakt bij Google Search Console en je jouw zoektermen instelt op je SEO plugin. In geval van een WordPress website is Yoast SEO de meest voor de handliggende.
Het opzetten van je Google Mijn Bedrijf profiel.
Een groot deel van lokaal gevonden worden in Google in jouw branche is Google My Business, oftewel Google Mijn Bedrijf. Daar een profiel aanmaken is zeer eenvoudig en spreekt redelijk voor zich, je zult een verificatiecode opgestuurd krijgen via de post wat ongeveer twee weken kan duren. Daarna is jouw locatie bevestigd. Mocht je nu geen fysieke winkel hebben of bezoekadres, doe dit dan alsnog en geef aan dat het geen bezoekadres is. Nu kun je alsnog gevonden worden op Google. Als je bijvoorbeeld webdesigner bent in Alkmaar en je typt dan in “webdesigner Alkmaar” dan kom je tussen het rijtje webdesigners in Alkmaar. Dit is super omdat het relatief makkelijk is om hier tussen te komen en het rijtje bedrijven altijd redelijk bovenaan in Google zoeken staat.
Het live zetten van je eerste blog & het begin van jouw online vastgoed.
Voordat Google jouw gaat zien als autoriteit en als niet zomaar een website zul je een stuk content moeten gaan delen, dit is niet officieel gezegd door Google maar zoals ik al eerder aangaf, Google wilt de beste content en zal de goede websites ook hoger pushen in Google. Dus ga hier aan werken! Het gaat allemaal niet vanzelf. Google weet niet hoe leuk jij bent als persoon of hoe goed jouw product wel niet is, of hoeveel kennis je wel niet hebt over jouw vakgebied. Google leest simpelweg jouw website uit en maakt op basis van talloze aspecten een beoordeling over jouw website of pagina.
Waar begin ik ?
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een blog waar je jouw core business in bespreekt. Waarin je schrijft over het grootste probleem dat jouw bedrijf een oplost. Ga vooral lekker schrijven! Niet te zakelijk, dat wilt niemand lezen. Wees authentiek en ga diep in op je onderwerp. Laat merken dat je expert bent in je vakgebied en zo zul je ook eindelijk ook niet snel verveeld raken.
Om nog wat dieper in te gaan op een aantal aspecten die te maken hebben met gevonden worden in Google leg ik in het volgende deel uit waar het allemaal aan kan liggen. Ik zal afsluiten met een kort stukje over wat ik nu allemaal doe met BizBuilder en wat Google mij nu aan waarde levert in mijn andere bedrijf.
3 redenen waarom jouw website niet goed vindbaar is op Google.
De laadsnelheid van jouw eigen website is de reden dat je niet vindbaar op Google bent.
Nee niet de laadtijd van Google maar die van je eigen website kan er nog wel een voorzorgen dat Google jouw content en gehele website niet graag bovenaan in Google laat zien. Gebruiksvriendelijkheid en veiligheid is een goede indicatie voor Google om te zien of jij lekker bezig bent of maar wat aan het doen bent. Zorg er dan ook voor dat jouw hosting super snel is en je bijvoorbeeld gebruik maakt van LiteSpeed caching op jouw servers, een goede WordPress host heeft geoptimaliseerde hosting voor WordPress.
Een groot deel van laadtijd is natuurlijk de hoeveelheid bestanden die er geladen moeten worden en hoe groot deze zijn. Zorg dus altijd dat de foto’s die je upload naar de server gecomprimeerd zijn. Dus voor het upload comprimeren! Dit kun je gemakkelijk doen op websites zoals tinypng.com
Hierdoor zijn de bestanden kleiner, word je laadtijd korter en ben je beter te vinden in Google. Waar kan het allemaal nog meer aan liggen?
Google vind jouw website niet veilig genoeg!
Zoals ik in de vorige alinea aangaf is veiligheid en snelheid een groot deel. Dit eerste kunnen we al redelijk snel tackelen, namelijk met de aanschaf van een SSL certificaat. Dit is het groene slotje linksboven naast je domeinnaam. Deze moet je hebben om gevonden te worden in Google. Heb je nog geen SSL en wil je ook gespecialiseerde WordPress hosting met de nieuwe caching technieken?
Een van mijn bedrijven heeft dit heel toevallig dus mocht je op dit punt nog niet goed presteren, neem dan contact op via: https://www.terluinwebdesign.nl/contact/
Je probeert op te grote zoekwoorden gevonden te worden.
Het is makkelijker om gevonden te worden op “long-tail zoekwoorden” dus langere zoektermen. Alle korte zoekwoorden waar je natuurlijk graag op gevonden word hebben vaak een hoog zoekvolume en ook een hoge concurrentie. Omdat simpelweg ieder bedrijf in jouw branche hier op gevonden wilt worden. Het is dus makkelijker om zeker in het begin te kiezen voor zoektermen waar minder mensen op gevonden willen worden. Uiteraard wil je aan iets gaan werken waar je meer dan 10 kliks van kan krijgen. Dus wees niet te specifiek met je zoekwoord maar maak hem iets langer. Of probeer gevonden te worden in dorpen ipv grote steden. Dus probeer in dit alle een middenweg in te vinden. Hopelijk weet je nu meer over hoe je voorkomt dat je niet vindbaar bent op Google met je onderneming.
Sta je echt helemaal in de beginfase kijk of laat even iemand kijken naar het meest belangrijke. Dat je website niet op no index staat. Webdesigners zetten soms nog wel eens de website op niet indexeren tijden het ontwikkelen.
Wil je nu meer van mijn blogs lezen? Ik zet regelmatig content zoals deze online en wil natuurlijk dat zoveel mogelijk ondernemers hiervan profiteren. Schrijf je dan even hier in: